Yogastudio Noord

Hatha Sivananda Yoga

Sivananda Yoga is een yogavorm waarbij inspanning en ontspanning elkaar afwisselen. De les is opgebouwd rond een speciale reeks die is ontwikkeld door Swami Sivananda. Elke les begint met pranayama (ademhalingsoefening);
gevolgd door een opwarming met zonnegroeten en asana’s (yogahoudingen).

Elke les wordt afgesloten met een diepe ontspanning. Hoe langer je bezig bent met deze vorm van yoga, hoe langer je elke houding zult aanhouden.

De vijf principes van Sivananda Yoga

1. De Yogahoudingen (asana’s)

Je vergroot de flexibiliteit van gewrichten, spieren, pezen en banden. De asana’s verbeteren de circulatie en geven de organen een massage waardoor het functioneren van organen wordt verbeterd. Je houdt bij Sivananda Yoga
elke asana lang aan en probeert daar de rust in te vinden. Zo voel je goed wat de werking van de asana is.

2. Pranayama (ademhalingstechnieken)

Pranayama bevordert een gezonde ademhaling. Veel mensen gebruiken een klein deel van hun longen, omdat ze snel en oppervlakkig ademen. Tijdens een Sivananda Yoga les wordt er aandacht besteed aan Pranayama. Hierdoor krijg je
controle over je ademhaling en leer je de volle capaciteit van je longen te gebruiken. Een diepe, langzame ademhaling is heilzaam en vermindert stress.

3. Ontspanning (Savasana)

Een diepe ontspanning is voor veel mensen niet gemakkelijk te bereiken.
Savasana helpt je om diep te ontspannen, waardoor je stress kunt loslaten, je mentaal tot rust komt en je fysiek weer oplaadt.  De Savasana wordt dan ook veel gebruikt binnen de Sivananda Yoga.

4. Voeding

Vanuit de Sivananda filosofie wordt vegetarisch voeding aangeraden. Voeding beïnvloedt onze Prana (levensenergie). Vegetarische eten ondersteunt het lichaam, is gemakkelijker te verteren en belast het lichaam niet. Daarom wordt gekozen voor pure en natuurlijke voedingsmiddelen.

5. Meditatie

Meditatie helpt je om gezond te blijven. Een opgewekte geest leidt tot meer mentale weerstand, flexibiliteit en creativiteit. Meditatie helpt om je gedachten te observeren en te controleren. Het brengt je in het hier en nu, en leidt tot een positieve gemoedstoestand. Door te mediteren leer je beter bij jezelf te blijven, ontwikkel je een grotere concentratie en ben je minder vatbaar voor spanningen.

Benieuwd naar deze yogastijl? Op het lesrooster kun je vinden wanneer je een les kunt proberen.

*Alle lessen op het rooster zijn zowel geschikt voor beginners als gevorderden.

Hulp nodig?