Trauma Sensitive Yoga

Trauma Sensitive Yoga (TSY)  is een traumatherapie die sinds 2014 erkend wordt als een klinische interventie bij complex trauma. Het is een yogavorm, ontwikkeld in Amerika onder leiding van Bessel van der Kolk en David Emerson. Het is een yogavorm bedoeld als ondersteuning bij de therapeutische behandeling van vroegkinderlijke- en complex trauma( o.a. PTSS). 

Daarnaast wordt deze vorm van yoga toegepast als een (preventieve) ondersteuning bij burn-out, stress, depressie, slaap- en angstproblemen. Trauma Sensitive Yoga is gebaseerd op traumatheorie, hechtingstheorie, neurowetenschappen en gebruikt kernelementen uit de Hatha Yoga. 

Traumatische ervaringen worden in het lichaam opgeslagen als we  ze niet gelijk kunnen verwerken en kunnen tot uiting komen in klachten zoals chronische pijn, vermoeidheid, depressie, angst etc. Soms kort na een gebeurtenis en soms jaren later. 

Wanneer mensen heftige gebeurtenissen hebben meegemaakt voelen ze zich vaak niet veilig in hun lichaam of voelen ‘niets’, dissociëren, zijn als het ware niet meer aanwezig in hun lichaam. Door met en via het lichaam te werken, kan het genezingsproces worden bevorderd. Doormiddel van Trauma Sensitive Yoga kunnen we stapje voor stapje weer contact maken met het lichaam. 

Door Trauma Sensitive Yoga herstel je de verbinding tussen lichaam en geest en raak je weer vertrouwd in je lijf. Sensaties in je lichaam worden door TSY meer voorspelbaar, waardoor je jezelf meer kan reguleren. TSY is erop gericht het zenuwstelsel te kalmeren, doordat lichaamsbewustzijn wordt vergroot kun je op merken wat er in je lichaam gebeurt – en daardoor leren om spanning los te laten, angst te verminderen en emoties te ervaren en toe te laten.

Voor wie?

Trauma Sensitive Yoga helpt volwassenen en jongeren die last hebben van vroegkinderlijke– en complex trauma. Het is goed om te weten dat je geen yogaervaring nodig hebt en niet lening hoeft te zijn.

De docent 

Naast het geven van yogalessen in mijn yogastudio, psycholoog i.o. werk ik inmiddels 20 jaar in de hulpverlening met zowel kinderen/jongeren als gezinnen en volwassenen individueel. Ik heb bij verschillende organisaties en afdelingen gewerkt binnen de jeugdzorg en een periode binnen de GGZ. *

In de praktijk kom ik vaak mensen tegen met diep opgeslagen spanningen, blokkades of trauma’s. Vaak zit men zo vast in een eigen systeem, dat er vaak niet meer over gepraat kan worden. Daarnaast wordt de invloed van trauma op de verschillende levensgebieden nog vaak onderschat, ook in de hulpverlening. Wanneer we mensen met een trauma willen helpen is het goed om bewust te zijn van de triggers. Het  kan iets zijn dat een direct verband heeft met het trauma, zoals een geluid, geur of een uitspraak , maar het kan ook een indirecte associatie zijn die de herinneringen aan het trauma oproept. Triggers zijn dus altijd aanwezig,  zowel van buitenaf , maar worden ook opgeroepen door sensaties diep in het eigen lichaam. Een combinatie van TSY met een therapievorm zoals o.a. EMDR, Cognitieve Gedragstherapie is een mooie en effectieve manier in het genezingsproces bij trauma. Dit is onder andere een reden waarom ik yogalessen ben gaan geven. 

Mijn lessen kenmerken zich door rust en persoonlijke aandacht. Je “moet” niks en je maakt je eigen keuzes. Ik nodig je uit om mee te doen en daarbij heb je altijd de keuze om een beweging eerder te stoppen, over te slaan, niet te doen of aan te passen. De oefeningen zijn rustig en hebben als doel om in beweging te komen, te mogen voelen en te kunnen reageren op datgene wat zich aandient. Bij TSY gaat het om rustige bewegingen, gericht op stretchen, ademhaling, balans en concentratie.

Er wordt een ruimte gecreëerd waarbinnen jij (weer) zeggenschap kunt ervaren over jezelf. Tijdens de les wordt er geen muziek gedraaid, zijn er geen geuren van wierrook en er branden geen kaarsen. Ik doe de oefeningen altijd mee op mijn eigen mat, ik loop niet door de ruimte en gebruik geen fysieke aanraking. 

Voorwaarde

TSY is in principe een aanvulling op en ter ondersteuning van reguliere therapie. Over het algemeen is de voorwaarde dat je op het moment van de sessies in behandeling bent bij een therapeut/psycholoog/psychiater. Voorafgaand plannen we altijd een intakegesprek.  

*Lees meer over TSY  over onder andere vergoedingen, samenwerking , TSY op locatie en mijn achtergrond onder de veelgestelde vragen.

Mijn missie is jongeren en volwassenen te ondersteunen die om welke redenen dan ook vastgelopen zijn, het contact met hun lichaam zijn kwijt geraakt en de wens hebben om dit contact te herstellen. Ik wil je graag (weer) bewust maken van je lichaam door subtiele veranderingen, dat je niet eeuwig vast hoeft te zitten. Wij kunnen samen ontdekken wat je hierin nodig hebt, op weg naar herstel. 

“Zodra we trauma begrijpen en het als een wond beginnen te zien, kan het werk van genezing echt beginnen.”

Marion
Oprichtster en eigenaresse van Yogastudio Noord

Psychiater en trauma specialist

Bessel van der Kolk: Overcome Trauma with Yoga

“Word weer eigenaar van je lichaam”

Het trauma is iets van het verleden, maar het lichaam blijft reageren. Triggers zijn er altijd; van buitenaf, maar worden ook opgeroepen door sensaties diep in het eigen lichaam en kunnen elk moment opduiken. 

Hoe beter je dit kunt reguleren en je behoeften kent, hoe meer je leert hoe je erop kunt reageren. Wanneer je het gevoel krijgt dat je zelf iets kunt doen, voel je jezelf krachtiger om keuzes  te maken. Dit vergemakkelijkt de genezing van trauma. Het is hoopvol om daadwerkelijk aan den lijve te kunnen ondervinden dat je niet voor altijd overprikkeld, leeg of overweldigd hoeft te voelen.

Wil je kennis maken of meer informatie?

“...trauma is not just an event that took place sometime in the past; it is also the imprint left by that experience on mind, brain, and body.”

Bessel van der Kolk

Chat openen
Hulp nodig?
Hoi!
In verband met de vakantie is de studio t/m 21 augustus gesloten. Als je een berichtje achterlaat neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Warme groet,
Marion